Als je een baby verwacht, zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Het duurt misschien nog even voor je kleine er is, maar het is wel handig om nu alvast aan de uitzetlijst te beginnen. De uitzetlijst is een handig overzicht met alle belangrijke dingen om in huis te hebben, voor je baby er is. De Consumentenbond heeft een hele handige lijst opgesteld, zodat je goed bent voorbereid op de komst van je baby!
Klik hier voor de uitzetlijst: https://www.consumentenbond.nl/zwanger/baby-uitzetlijst
Wanneer vertel je op werk dat je zwanger bent? Voor iedereen is dit natuurlijk anders, maar je bent verplicht om het uiterlijk 3 weken voor je verlof te melden. Normaal gezien is dit rond week 31. Natuurlijk kan en mag je het eerder vertellen. Bedenk daarin wat voor jou goed voelt en wanneer je het graag wilt delen.
Ook mag je onder werktijd naar de dokter of verloskundige voor noodzakelijke onderzoeken. Het is natuurlijk wel handig om rekening te houden met de planning op je werk.
Een paar sterke benen, billen, buikspieren en bovenrug kunnen veel pijnklachten voorkomen tijdens de zwangerschap. Hoe eerder je begint met het trainen van spiergroepen, hoe sterker ze over een paar maanden zijn! Krachttraining is daarom een goede sport als je een kindje wil. Het beste kan je daarmee beginnen voordat je zwanger wordt.
Door vroeg in je cyclus seks te hebben, heb je meer kans op een meisje. Wat denk jij, is dit een feit of een fabel? ??
Antwoord: Dit is een fabeltje.
De timing van je seks heeft geen invloed op het geslacht van je kindje. Het is wel belangrijk om in de periode rondom je eisprong seks te hebben, dan ben je vruchtbaar en maak je de meeste kans om zwanger te worden.
Weet je niet wanneer je eisprong plaatsvindt? Gemiddeld is dit 2 weken na de eerste dag van je menstruatie.
Vis eten is belangrijk voor je toekomstige kindje. Vette vis bevat gezonde vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen bij ongeboren baby’s.
Het advies is om 1 tot 2 keer per week vette vis te eten. Voorbeelden van vette vis zijn zalm en makreel. Vette vis is ook rijk aan vitamine D. Zorg er bij de bereiding voor dat je de vis goed verhit tegen alle bacteriën. Eet je geen vis? Dan kun je ook omega-3 innemen via vegetarische algenolie-capsules
Je hoort waarschijnlijk overal dat je foliumzuur moet slikken als zwanger wil worden. Maar wat doet het en wanneer moet je beginnen? Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje bij je baby. Het beste begin je minimaal 4 weken voor de bevruchting al met 1 tablet foliumzuur per dag. Anders heb je niet genoeg foliumzuur opgebouwd in je lijf. Begin er dus mee 4 weken vóórdat je zwanger probeert te worden.
Ga er ook na de bevruchting nog 10 weken mee door. Het kan geen kwaad om langere tijd foliumzuur te slikken, dus ga er gewoon mee door, ook als het zwanger worden een tijdje duurt!
Wist je dat je ook naar de verloskundige kunt als je een kinderwens hebt? Je komt dan terecht op het kinderwensspreekuur. Dit laagdrempelige spreekuur is bedoeld voor iedereen met een kinderwens en bezoek je bij voorkeur vóórdat je zwanger bent.
Zon = vitamine D! Vitamine D is belangrijk voor het opnemen van calcium uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instanddhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Er zijn ook aanwijzingen dat genoeg vitamine D de kans op bepaalde zwangerschapscomplicaties verlaagd, zoals de kans op zwangerschapsdiabetes en een kindje met een laag geboortegewicht. Vaak is alleen voeding niet voldoende om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te komen. Het mooie is dat het lichaam zelf vitamine D aanmaakt wanneer je buiten in de zon komt! Wist je dat ongeveer 30 minuten per dag al voldoende is? Je maakt dan voor meerdere dagen vitamine D aan en bouwt zo ook een voorraadje op voor in de winter.
Wil jij voldoende vitamine D binnenkrijgen? Via deze app kun je al voor 10 coins een potje Foliumzuur + Vitamine D bestellen!
"Waarschijnlijk weet je wel dat je het beste seks kunt hebben vlak voor en rondom je eisprong; dan ben je het meest vruchtbaar. Als je goed oplet, kun je soms merken dat je eisprong eraan zit te komen. Je verliest bijvoorbeeld helder, eiwitachtig slijm, zo vlak voor het midden van je cyclus. Dat is dus een goed moment om seks te hebben! Wist je dat je je eisprong ook kunt vaststellen door je temperatuur op te meten? Dit kan je helpen vast te stellen wanneer jouw eisprong plaatsvindt. In de oude biologie boeken leer je namelijk dat dit halverwege je cyclus is, maar dit kan wisselen per vrouw! Zeker wanneer je cyclus langer of korter is dan +/- 28 dagen."